Як нагріти їжу, коли немає світла та газу?

У разі відключення електроенергії розігріти їжу без електрики чи газу може бути складно. Однак, існують альтернативні методи, які допоможуть розігріти їжу та приготувати її до вживання.
Ми вирішили зібрати декілька таких способів розігріти їжу без газу та світла, а також підготували список продуктів, для приготування яких вам не потрібно користуватися мікрохвильовою плитою чи іншими способами розігріву.
Як нагріти їжу, коли немає світла та газу
- Багаття та буржуйки: стандартний і всім добре відомий спосіб, яким користуються на природі. Просто поставте каструлю або сковорідку на вогонь і розігрійте їжу, проте для цього вам може знадобитися вугілля чи дрова;
- Портативна електроплита: це альтернатива великій газовій плиті, якщо ви вже купили генератор. Можете підключити плиту до нього і готувати їжу;
- Піч на сонячній енергії: це пристрій, який використовує енергію сонця для приготування їжі. Його можна купити в спеціалізованих магазинах для туризму, проте якщо світла нестало вночі, цей спосіб не підійде;
- Портативна газова плита: компактна, зручна як для походів, так і для використання вдома, якщо у вас є доступ до газових балонів. Проте, обов'язково використовуйте її в добре провітрюваному приміщенні;
- Генератор: використовуйте портативний генератор для живлення електричної плити або духовки. Однак, це не рекомендується робити в приміщенні, оскільки генератори виділяють чадний газ, який є смертельно небезпечним.
ТОП-5 продуктів, які не потрібно готувати
Також, щоб не готувати та не розігрівати їжу, можна використовувати вже готові продукти. Бажано мати запаси такої їжі у себе вдома, щоб швидко орієнтуватися та не сидіти голодними під час відключень.
- Фрукти та овочі: сирі фрукти та овочі є чудовим джерелом вітамінів, мінералів і клітковини, і їх не потрібно готувати. Просто помийте заготованою водою, почистьте і вживайте готові продукти;
- Салати: класична страва, яку можна приготувати з різноманітних сирих інгредієнтів – зелень, овочі, фрукти, горіхи, соус;
- Сирі горіхи та насіння: є чудовим джерелом корисних жирів, білків і клітковини, і їх можна їсти сирими. Можна тримати невеликі запаси у себе вдома;
- Їжа швидкого приготування: макаронні вироби – локшина швидкого приготування, різні готові каші, які потрібно лише залити водою. Їх можна мати декілька порцій про всяк випадок;
- Готові обіди та консерви: тушкованка, закрутки, обіди спеціального призначення (схожі до тих, що входять в сухпай ЗСУ).
Портативні варіанти для розігріву їжі
На ринку представлено багато різних портативних підігрівачів, призначених для підігріву їжі, що дозволяє легко насолоджуватися гарячою їжею не те що при відключенні світла, а й у дорозі.
- Електричний ланч-бокс: це компактний портативний прилад, який розігріває їжу за допомогою електрики. Просто увімкніть його в повербанк, покладіть їжу в контейнер і зачекайте кілька хвилин, поки розігріється;
- Портативна плита: це компактний портативний прилад, який використовує пропан, бутан, або електрику (можна живити від портативної станції) для розігріву їжі. Може використовуватися для приготування різноманітних страв, включаючи яєчню, млинці та мʼясні страви;
- Портативна буржуйка: це компактний, портативний прилад, який використовує вогонь для підігріву.
Вибираючи портативний підігрівач, враховуйте тип їжі, яку ви будете розігрівати, місце для зберігання та джерело живлення (повербанк, пропан, сонячна енергія тощо). Обов'язково дотримуйтесь усіх інструкцій виробника, щоб забезпечити безпечне та ефективне використання приладу.